Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο που αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.
Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση».
Το όνομα του Μουσείου, «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα», προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Michael Meschke, του Σουηδού «μαριονετίστα του 20ού αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί.
Η δημιουργία αυτού του ξεχωριστού μουσειακού χώρου ήταν όραμα του Michael Meschke, που στήριξε και βοήθησε για την υλοποίησή του.
Η επίσκεψη στο Μουσείο
- Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου
Οι επισκέπτες ακολουθούν τα βήματα του Κουκλοπαίκτη και ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του Κουκλοθέατρου. Αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες απ' όλο τον κόσμο, μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους. Έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού. - Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εργαστήρι όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά. Έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας: μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών... - Εξερεύνηση πίσω από τη Σκηνή του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες εξερευνούν τον κόσμο του Κουκλοθέατρου πίσω από τη σκηνή και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ιδιαίτερης Τέχνης του.
*Στο χώρο του Μουσείου διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
*Επισκέψεις στο Μουσείο από άτομα και ομάδες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.
Το Μουσείο «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή» και με την πολύτιμη συμβολή της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιγόνης Παρούση.
Σκοπός του είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το Kουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικό είδος που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;
Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό...
Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας.
Αυτή είναι η μαγεία του Κουκλοθέατρου.
Ένας χώρος φτιαγμένος για να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε έναν αθέατο - για πολλούς επισκέπτες - κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντας τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.
Ο επισκέπτης ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης, ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από τις παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη Κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.
Ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται τη μοναδική εμπειρία του Κουκλοθέατρου.
Πως ξεκίνησε...
Οι προετοιμασίες
Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου. Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.
Τα εγκαίνια
"Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα" άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στις 7μ.μ. στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο.
Περιλαμβάνει μια πλήρη συλλογή από κούκλες κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, σκηνών και σκηνογραφίας, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού.
Στον εκθεσιακό χώρο γίνεται ξενάγηση με ιστορική αναδρομή της πορείας της κούκλας μέσα στο χρόνο και τον κόσμο. Κούκλες από όλο τον κόσμο που εκτείνονται χρονικά από τις αρχές του 1900 έως τις μέρες μας.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου εγκαινίων
Στη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις Κουκλοθέατρου και Αφήγησης.
Έναρξη - Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 19:00 – Ομιλία: Ανδρομάχη Γκαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου (13-15/10/2018):
Σάββατο 13/10/2018, 20:00: «Οι κυνικοί στον Άδη» - Θέατρο Σκιών από το Μικιό Θέατρο Σκιών
Κυριακή 14/10/2018, 20:00: «Τι άκουσε η κούκλα» - Αφηγήσεις με ιστορίες ζωής, μύθους και παραμύθια από τον Στέλιο Πελασγό
Δευτέρα 15/10/2018, 20:00: «Μισοκοκοράκος» - Κουκλοθέατρο από το "Εργαστήρι Μαιρηβή"
Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη κατά τη διάρκεια του τριημέρου με ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, 11:00 – 20:00
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Ιστορίες Καθημερινών Ανθρώπων": "Μαιρηβή, η γυναίκα με τις κούκλες" - Κανάλι της Βουλής (Video)
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Τηλ.: 2105222181, 6942420062, Email: