Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Παραστάσεις για σχολεία 2023-2024

Από το 1999 το “Εργαστήρι Μαιρηβή”, με αγάπη και σεβασμό για την τέχνη του Κουκλοθέατρου, αγκαλιάζει τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, με Κουκλοπαραστάσεις, Εκπαιδευτικά - Ψυχαγωγικά Προγράμματα και Εργαστήρια Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας.
Τα Προγράμματα πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κουκλοθεάτρου Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα, ένα χώρο μοναδικό στο είδος του, που σχεδίασε κι επιμελήθηκε το “Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού” του Παντείου Πανεπιστημίου και αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα παιδιά και τους εφήβους, που το επισκέπτονται.
Οι δράσεις μας υλοποιούνται από έμπειρους και καταξιωμένους κουκλοπαίκτες, αφηγητές και εμψυχωτές. Διαμορφώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολείου και τις δραστηριότητες που επιλέγει. Είναι ευέλικτα σχεδιασμένα, ώστε να μεταφέρονται και σε άλλους χώρους, όπως και στα Σχολεία.
Τα Προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά λύκεια, ΕΠΑΛ), καθώς και σε οργανωμένες μικρές ή μεγάλες ομάδες κάθε είδους.

Πιο αναλυτικά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματά κι οι παραστάσεις μας:

1.ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

 

 • Περιήγηση  στο χώρο του Μουσείου
  Τα παιδιά ακολουθούν τα βήματα του Κουκλοπαίκτη και μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση μαθαίνουν την ιστορία του. Ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του Κουκλοθέατρου. Αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες απ' όλο τον κόσμο, μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους. Έρχονται σε άμεση επαφή με την πολιτισμική ποικιλομορφία της τέχνης.

  Η επαφή τους με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού, γίνεται ο άξονας προσέγγισης των σύγχρονων πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων, που απασχολούν σήμερα τα παιδιά και τους εφήβους.

 • Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Κουκλοπαίκτη
  Εδώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εργαστήρι όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά. Έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας: μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών...

 • Εξερεύνηση πίσω από τη Σκηνή του Κουκλοπαίκτη
  Τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο του Κουκλοθέατρου πίσω από τη σκηνή και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ιδιαίτερης Τέχνης του.

 Αφού στείλουν το δικό τους μήνυμα στον Κουκλοπαίκτη, φεύγουν γεμάτα γνώση, χαρά και ικανοποίηση.

2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ

 • ΚατασκευήΆψυχα υλικά, με τη βοήθεια των Kουκλοπαικτών, αποκτούν μορφή μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μεταμορφώνονται σε κούκλες και ζωντανεύουν στα χέρια τους, καθώς κάθε παιδί κατασκευάζει τη δική του κούκλα. Γαντόκουκλες, μαρότες, κούκλες με πηγή έμπνευσης τους φίλους μας τα ζώα, κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά, κούκλες εμπνευσμένες από το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι μερικές από τις κατασκευές ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

 • Εμψύχωση
  Στη συνέχεια πίσω από τη σκηνή τα παιδιά μπορούν να εμψυχώσουν τις κούκλες τους. Έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

Στο τέλος αποχαιρετούν τον κόσμο του Κουκλοθεάτρου, παίρνοντας μαζί τους την κούκλα που κάθε παιδί δημιούργησε.


3. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

 •  "Οι κούκλες λένε τη δική τους ιστορία" - Κουκλοπαράσταση

Μια Κουκλοθεατρική παράσταση, βασισμένη στη γέννηση, στην πορεία και την εξέλιξη της κούκλας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Μαθητές κι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν μία “ζωντανή” παράσταση  για την τέχνη του Κουκλοθέατρου.
Αλήθεια, τι είναι Κουκλοθέατρο; πώς οι κούκλες γεννιούνται; Πώς ζωντανεύουν και πώς επικοινωνούν;
Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών γεννιούνται  κούκλες και ζωντανεύουν. Ο “Γεράσιμος και η Αγλαΐα” ξετυλίγουν το κουβάρι της τέχνης του Κουκλοθέατρου, με το δικό τους μοναδικό κουκλοθεατρικό τρόπο.
Στη συνέχεια, κούκλες - ήρωες, βγαλμένοι μέσα από παραμύθια, ξεπηδούν μπροστά μας, έχουν κάτι να μας πουν, να μας πάρουν μαζί τους και να μας ταξιδέψουν στο δικό τους κόσμο, γεμάτο αγάπη, ευαισθησία, χιούμορ αλλά και συγκίνηση.
Διάρκεια Παράστασης: 50’

 • "Ο ποντικός και η θυγατέρα του" Λαϊκός μύθος - Κουκλοθέατρο - Αnimation

Μουσική: Γιώργος Χατζημιχελάκης
Πώς ο ποντικός πάντρεψε τη θυγατέρα του; Και ποιόν γαμπρό προτίμησε; Τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα ή κάποιον άλλο καλύτερο και δυνατότερο; Ο ποντικός περιφρονεί τα όρια του, θέλει να τα ξεπεράσει μέσω της κόρης του και συναντά άλλους πολύ δυνατότερους, οι οποίοι με τη σειρά τους αρνούνται να παραδεχτούν τα δικά τους όρια.
Μια κωμικοτραγική παράσταση κουκλοθέατρου, που συνδυάζει τεχνικές θεάτρου κούκλας και κινούμενης εικόνας (animation). Βασισμένη σ' έναν παλιό λαϊκό μύθο, με έντονη την παρουσία του έμμετρου λόγου (δεκαπεντασύλλαβος).

Η ιστορία διαπραγματεύεται καυτά σημερινά προβλήματα σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά θίγει και ζητήματα προσωπικών φιλοδοξιών των μεγάλων με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ένα από τα βασικά θέματα του μύθου είναι και το ζήτημα των ορίων, της γνώσης και αποδοχής των προσωπικών ορίων, της κατανόησης των ορίων των άλλων, της υπέρβασης των ορίων και των συνεπειών τους.
Διάρκεια Παράστασης: 60’

 • “Ο μισοκοκοράκος” Λαϊκό παραμύθι - Κουκλοθέατρο

Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος
“Ο μισοκοκοράκος” ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.
Πρωταγωνιστής είναι ένας κόκορας που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με ένα καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά διωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί. Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του…
Διάρκεια Παράστασης: 60’

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Τα προγράμματα προσαρμόζονται ηλικιακά, ανάλογα με τις ομάδες
- Τ
ο σχολείο μπορεί να επιλέξει μια ή περισσότερες δραστηριότητες, ανάλογα με τις δυνατότητες του
-
Εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα σχολικά λεωφορεία
- Ειδικός χώρος για να γευματίζουν τα παιδιά
- Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται, κατόπιν συνεννόησης και στο χώρο του σχολείου
-
Όλα τα υλικά παρέχονται από το Εργαστήρι Μαιρηβή
- Τιμή εισιτηρίου από 5 ευρώ (διαμορφώνεται ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα επιλέξει το σχολείο)

* Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υποστηρίζονται από το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να επιλέξετε με τη βοήθειά μας το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του Σχολείου σας.

* Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις και προγραμματισμό της επίσκεψής σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ.: 2105222181 ή 6942420062

“Εργαστήρι Μαιρηβή”
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
τηλ.: 2105222181 - 6942420062
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.mairivi.gr

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

 


 

 

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr