5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στην Αθήνα (Νοέμβριος 2017 - Απρίλιος 2018)

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης ξεκίνησε το 2013 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Το Εργαστήρι Μαιρηβή επιλέγει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να μας δείξουν μια πλούσια όψη της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε δημιουργός και κάθε ομάδα με τις παραστάσεις και τα σεμινάριά τους δεν καλλιεργούν μόνο το κριτήριο του κοινού αλλά μεταδίδουν και νέες ιδέες και τεχνικές στους καλλιτέχνες της πόλης. 
Δύο τέχνες, το θέατρο κούκλας και η προφορική λογοτεχνία, που έχουν για την στερεότυπη σκέψη συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την απλοϊκότητα, βρίσκουν έτσι την αρχέγονή τους αίγλη, τη γοητεία των ιερών μυστηρίων και της υψηλής τέχνης. 
Η κούκλα και ο μύθος ήταν στον πυρήνα των μυστηριακών τελετών, βοηθούσαν την ανθρώπινη ψυχή να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει μακριά.
Το Φεστιβάλ ξεπερνά τα τείχη της γλώσσας και των πολιτισμών και κοιτάζει μέσα στην καρδιά των διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, των λαών της Μεσογείου, των αβανγκάρντ καλλιτεχνών που αγωνιούν να σχετιστούν με τη λαϊκή τέχνη. Περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά ξεπερνώντας τα ηλικιακά και αντιληπτικά γκέτο, ανοίγει την ενήλικη κατανόηση προς την παιδική ευαισθησία και την παιδική απλότητα προς την ενήλικη πολυπλοκότητα.
Το Φεστιβάλ Αφήγησης έχει σαν θεμέλιο την ελληνική και την γαλλική γλώσσα αναδεικνύοντας τις κοινές δομές και την συμπληρωματική μουσικότητα των δύο γλωσσών. Η πολύχρονη λειτουργία Λέσχης Αφήγησης καθώς και η παράλληλη λειτουργία των σεμιναρίων αφήγησης με σταθερούς συνεργάτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, έχουν προετοιμάσει ένα καλλιεργημένο κοινό ικανό να εκτιμήσει αλλά και να συμμετέχει στο φεστιβάλ.

Νοέμβριος 2017

Roberto White - Αργεντινή
"Variette White"για όλες τις ηλικίες
Παράσταση θεάτρου κούκλας
Το "Variette White" είναι μια παράσταση που αποτελείται από σύντομα, διασυνδεδεμένα κομμάτια με μαριονέτες και κλόουν του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου αντικειμένων. Τα κομμάτια που συνθέτουν αυτή την αόριστη παράσταση ανήκουν σε δύο σόλο δημιουργίες του Roberto White "Special Creatures" και "Dreams One"Και οι δύο παραγωγές έχουν ήδη κάνει το κοινό να γελάσει και να κλάψει!
Δίχως λόγια

Διάρκεια: 60‛ 

Roberto White
Αργεντινός κλόουν και κουκλοπαίκτης. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας La Santa Rodilla, του Hugo Suarez (Hugo e Inés) και της ομάδας Teatro dos Mundos μαζί με την Malgosia Szkandera. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο «Χρυσός Δράκος» στο φεστιβάλ Fira Internacional de Titelles de Lleida, μία ειδική μνεία στη Mostra Internacional de Titelles de la vall de Albaida και το βραβείο καλύτερου θεάματος στο 30ο Festival internacional de Títeres de Tolosa. Ως σκηνοθέτης, κέρδισε
το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην Costa Rica για το έργο του "Romeo y Julieta", μια παράσταση για ηθοποιούς και αντικείμενα. 
Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε φεστιβάλ όλου του κόσμου με την σόλο παράσταση "Criaturas Particulares".

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, 9 μ.μ.

 -------------------------------------------------------------- 

Teatro de la Plaza - Βραζιλία
«Ιστορίες από Σκουπίδια» για μεγάλους και παιδιά άνω των 3 ετών
Κουκλοθέατρο με αντικείμενα 
Η σκηνή είναι γεμάτη από διάσπαρτα απορρίμματα/σκουπίδια. Κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί
ότι τα απορρίμματα θα γίνουν ένα όμορφο τοπίο στο οποίο θα μας παρουσιαστεί μια ιστορία που αναμιγνύεται η αγάπη, το χιούμορ και η ποίηση. 
Ο ηθοποιός, σαν αληθινός μάγος, μετατρέπει με τέχνη κάθε σκουπίδι σε όμορφο βουκολικό τοπίο αλλά παρόλα αυτά, η ανθρώπινη αδιαφορία
θα το μετατρέψει πάλι σε σκουπίδι. 
Αυτή η παράσταση είναι ένα απίστευτο παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης των «σκουπιδιών» μιας μεγάλης πόλης. Βλέπουμε τη ζωή ενός σκουπιδιάρη. 
Την αυγή μιας ημέρας, καθώς ψάχνει στα σκουπίδια βρίσκει ένα παλαιό ραδιόφωνο, ίσως αυτό που δώρισε, στο μακρινό παρελθόν, στην αγαπημένη του. 
Έτσι, το άτομο βουτά στις μνήμες του και με την απίστευτη μαεστρία μετατρέπει, μπροστά από τα μάτια του κοινού, ολόκληρο το σωρό των σκουπιδιών σε ένα όμορφο τοπίο!
Ο ηθοποιός, με απλό και προσιτό τρόπο, παρουσιάζει διαφορετικές σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς μιλώντας για τους θησαυρούς που πετάμε καθώς τους θεωρούμε σκουπίδια.
Μία παράσταση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την αγάπη και… τα «σκουπίδια».

Κουκλοπαίκτης: Hector Lopez Girondo

Δίχως λόγια (Σε ανύπαρκτη φανταστική γλώσσα)

Διάρκεια: 60‛

Teatro de la Plaza
Ιδρύθηκε το 1983 στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, με ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε φολκλορικές ιστορίες. Έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα μέχρι το 1986, όταν τα μέλη του εισχώρησαν στο "Grupo de Titiriteros del Teatro San Martín", και συνεργάστηκαν με την ομάδα που κατεύθυνε ο μεγάλος δάσκαλος Ariel Bufano μέχρι το 1991. Η ομάδα έκανε διάφορες παραστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και συνδυάζοντας υποκριτική, γαντόκουκλες, μαύρο θέατρο, σκιές και άλλες τεχνικές, ειδικευόμενη στην εμψύχωση αντικειμένων. Το 2000, η ομάδα μετακόμισε στο São Paulo της Βραζιλίας, και από τότε αντιπροσωπεύει τη Βραζιλία σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, 9 μ.μ.
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, 6 μ.μ.
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, 12 μ.

 -------------------------------------------------------------- 

Ναζουά Νταρβίς   Λίβανος - Γαλλία
 «Σημείο φυγής»
για μεγάλους και παιδιά άνω των 8 ετών
Παράσταση αφήγησης
Κι αν οι γονείς μου δεν μετανάστευαν από τον Λίβανο το 1982;
Κι αν γεννιόμουνα στη Βηρυτό;
Κι αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο;
Πριν την ισραηλινή εισβολή, πριν τον μακρύ εμφύλιο πόλεμο του 1975, πριν το λιμό του όρους Λίβανος;
Άραγε θα μύριζα τις πορτoκαλιές σαν έφτανα στις πύλες της αρχαίας πόλης της Σαϊντα;
Κι αν γύριζα ακόμα πιο πίσω...

Αφήγηση στα γαλλικά: Ναζουά Νταρβίς
Συναφήγηση - μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Διάρκεια: 90’

Ναζουά Νταρβίς
Η Γαλλολιβανέζα αφηγήτρια γεννήθηκε στην Προβηγκία, στη Νότια Γαλλία. Η μισή εκεί η άλλη μισή πιο μακριά. Στη διάρκεια της αφήγησης ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας, μιας ιστορίας υφασμένης με παραμύθια κι αρώματα της Ανατολής. Ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, παιδικές αναμνήσεις και χαμένους παραδείσους, οι μύθοι αγκαλιάζουν τις καθημερινές ιστορίες ζωής.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, 8 μ.μ.

 
 Ναζουά Νταρβίς  Λίβανος - Γαλλία
«Η γεύση των λέξεων» για μεγάλους και παιδιά άνω των 6 ετών
Παράσταση αφήγησης
Πάντοτε ονειρευόταν να μπορέσει να κάνει όσα κάνουν όλα τα παιδιά.
Να τρέξει, να σκαρφαλώσει στα δέντρα και κυρίως ... να φάει.
Μα τι νόημα έχει να τρως άμα δεν μπορείς να γευτείς;
Πώς να περιγράψεις σε κάποιον τη γεύση μιας φράουλας ή μιας μπουκιάς ψωμί;
«Η γεύση των λέξεων» διηγείται την ιστορία μιας συνάντησης δυο πολύ διαφορετικών πλασμάτων.
Μια ιστορία όπου ο πόθος μας κάνει να περνάμε βουνά και η πραγματικότητα μας σπρώχνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.

Διάρκεια: 70' 

Αφήγηση στα γαλλικά: Ναζουά Νταρβίς
Συναφήγηση - μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις 5 μ.μ.

 &
Εργαστήρι Αφήγησης με τη Ναζουά Νταρβίς 
«Η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών και η δύναμη της φαντασίας»
«Ο συμβολικός λόγος είναι ο τρόπος να στερεώνομαι βαθύτερα στην πραγματικότητα και να κατανοώ την σημερινή κοινωνία».
Η προφορική λογοτεχνία θέτει πανανθρώπινα ερωτήματα.

Η φύση των παραμυθιών και των λαϊκών ιστοριών αντανακλά τις κοινές έγνοιες κάθε ανθρώπινης κοινωνίας:
η αγάπη και ο έρως, η ελευθερία και το πάθος, η προδοσία, το πένθος και η ελπίδα …
Χρησιμοποιώντας συμβολική γλώσσα, οι ιστορίες αναρωτιόνται χωρίς να κρίνουν, αγγίζουν χωρίς να πιέζουν και απελευθερώνουν τον λόγο.
Ο σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να κινητοποιήσει την φαντασία διερευνώντας τις προσωπικές εσωτερικές εικόνες του κάθε μέλους της ομάδας.

1. Μοίρασμα των εμπειριών και απελευθέρωση του λόγου μέσα στο εργαστήρι: δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου μοιράσματος ιστοριών.
2. Ζεσταίνοντας το σώμα μέσα στο χώρο.
3. Eνεργοποίηση της φαντασίας: δημιουργία συλλογικού φαντασιακού με αφορμή ένα παραδοσιακό παραμύθι.
4. Mυθοπλασία προσωπικής ιστορίας: χρήση της συμβολικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημιουργίας μιας σύντομης ιστορίας με τη χρήση προσωπικών εσωτερικών εικόνων.

Επιμέλεια - Μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

 Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

 -------------------------------------------------------------- 

Φεβρουάριος 2018

Καμέλ Γκενούν  Αλγερία - Γαλλία
Παραστάσεις αφήγησης για ενήλικες και παιδιά
«Μια νύχτα στο Αλγέρι»
Θρύλοι και Παραμύθια από την Αλγερία

Αφήγηση στα γαλλικά: Καμέλ Γκενούν
Συναφήγηση - μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, 9μ.μ. 

«Παραμύθια με αραβική πίτα»
Αφήγηση στα γαλλικά: Καμέλ Γκενούν
Συναφήγηση - μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, 5 μ.μ.

Καμέλ Γκενούν 
Γεννήθηκε το 1953 στο νότο της Γαλλίας, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Αλγερινό. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλγερία και επέστρεψε στη Γαλλία το 1962. Δούλεψε στα λιμάνια, στα φορτηγά και στις οικοδομές προτού αφιερωθεί στην κοινωνικοπολιτιστική εμψύχωση. Το 1987 ανακαλύπτει τον κόσμο της αφήγησης και αρχίζει τη μαθητεία του δίπλα στους μάστορες της πρώτης γενιάς της αναβίωσης της αρχαίας αυτής τέχνης μέχρι να γυρίσει στις ρίζες και να βρει τον δικό του δρόμο.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αφηγητές της Γαλλίας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ και συνιδρυτής της «Πορείας των παραμυθάδων» ένα πεζοπορικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο περνά από διαφορετικά χωριά της Γαλλίας και των γαλλόφωνων περιοχών. Οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονται από μεγάλη μουσικότητα στη φωνή και στις κινήσεις, πολλές μάλιστα έχουν δημιουργηθεί μαζί με μουσικούς.

 &
Ένα εργαστήρι Αφήγησης
«Η παράδοση των παραμυθάδων της Αλγερίας»
Επιμέλεια - μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, 11 π.μ. - 2 μ.μ.

 -------------------------------------------------------------- 

 Μάρτιος 2018 

 Karromato - Τσεχία
«Ξύλινο τσίρκο» για όλες τις ηλικίες
Παράσταση με ξυλόγλυπτες μαριονέτες, χωρίς λόγια
Ακροβάτες! Εξωτικά ζώα! Κλόουν! Ένα τσίρκο γεμάτο φαντασία, ρυθμό και εκπλήξεις! 
Αυτή η παράσταση, εμπνευσμένη απο το κλασικό θέατρο μαριονέτας του 19ου αιώνα, που παιζόταν στα διαλείμματα των μεγάλων θεατρικών παραστάσεων μαριονετών, ξαναθυμίζει με χιούμορ και νοσταλγία τη χρυσή εποχή αυτής της τέχνης. Μια παρέλαση από τον κόσμο του τσίρκου, με ακροβάτες, θηρία, ισσοροπιστές, μαϊμούδες, άλογα, κλόουν και άλλους χαρακτήρες. Παράσταση χωρίς λόγο, βασισμένη τόσο στο χιούμορ και τη μουσική, όσο και στη φυσική έκφραση που έχουν οι μαριονέτες. Η ξύλινη κατασκευή τους και η έμφαση στην λεπτομέρεια, προσφέρουν στον θεατή εικόνες μίας παλιάς εποχής...

Διάρκεια: 60'

Karromato
Ομάδα κουκλοθέατρου με κέντρο την Πράγα. Τα μέλη της προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Τσεχία) και τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές μαριονέτες, τις οποίες κατασκευάζουν και μελετάνε από το 1997. Έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 8μ.μ.
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 5μ.μ.
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, 12 μ.

 

Θίασος του Ισραηλινο-Παλαιστίνιου Guy Elhanan 
«Πάνω και κάτω από τις σκαλωσιές» για ενήλικες
Παράσταση θεάτρου κούκλας με ραπ μουσική
στα αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους
Μια παράσταση σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια του Ισραήλ. Πρόκειται για μια συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστίνιων καλλιτεχνών που αφορά στην κοινή τους ευθύνη ως πολίτες και ως άνθρωποι. Μια καινοτόμα αραβόφωνη παράσταση που απευθύνεται πρωτίστως σε κοινό οικοδόμων - εργατών και στις οικογένειές τους, αλλά και σε ευρύτερο κοινό. 
Η ιστορία ενός χαρισματικού Παλαιστίνιου εφήβου που παράτησε το σχολείο και κατέληξε να γίνει εργάτης οικοδομών. Το επάγγελμα του οικοδόμου/εργάτη περνάει από γενιά σε γενιά και κληρονομείται από πατέρα σε γιο, μετά το θάνατο του πατέρα. Οι εργάτες είναι συχνά μετανάστες ή, στην περίπτωση του Ισραήλ, αυτόχθονες γηγενείς. Η φτώχεια και η στέρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλών οικογενειών ή ακόμα και ολόκληρων χωριών που δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες για εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και την ανεπαρκή επίβλεψη των εργασιών στα εργοτάξια. Περίπου 30 εργάτες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Παλαιστίνιοι.

Συντελεστές της παράστασης
Κατασκευές κούκλας: Noa Abend-Elhanan
Σενάριο/σκηνοθεσία: Guy Elhanan
Κουκλοπαίκτης/ ηθοποιός: Ameer Shukri Yaacoub
Μουσικός: Moody Kablawi

Video: https://www.youtube.com/watch?v=91MUH88U4cA

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στις 9μ.μ.

   

 ---------------------------------------------------------

 

Απρίλιος 2018

Teatrol-theater - Ρωσία
"The Miracle of the Scarlet Sails" για όλες τις ηλικίες
Παράσταση θεάτρου κούκλας βασισμένη σε ένα παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι!
Είναι η ιστορία της σταθερής πεποίθησης και του μεγάλου ονείρου. Στον καθένα μπορεί να συμβεί ένα θαύμα αν πιστεύει στο όνειρο!!! 
Ορφανή από μητέρα, η μικρή Ασσόλ ζει με τον πατέρα της, το ναυτικό Λονγκρίν, στο λιμάνι Ζουρμπαγκάν. Ο πατέρας σταματά τα ταξίδια του, προκειμένου να μεγαλώσει την κόρη του και φτιάχνει βάρκες-παιχνίδια για να βγάλει τα προς το ζην. Σ' αυτό το λιμάνι η μικρή Ασσόλ γνωρίζει τον καπετάνιο Κάπταιν Γκοπ που της λέει ότι μια μέρα ένα πλοίο με κόκκινα πανιά θα της φέρει τον πρίγκιπά της. Η Ασσόλ το πιστεύει και κάθε μέρα περιμένει στο λιμάνι. Όλοι γελούν με την αφέλειά της γιατί απλά δεν υπάρχουν πλοία με κόκκινα πανιά. Και όμως, μια μέρα, φτάνει στο λιμάνι ένα πλοίο με κόκκινα πανιά. Ένας ναυτικός κατεβαίνει και πλησιάζει το κορίτσι. Να 'ναι αυτός ο πρίγκιπάς της; 

Διάρκεια: 60'

Teatrol-theater
Ο θίασος Teatrol-Theater είναι ανεξάρτητο θέατρο με πολλές συμμετοχές σε ρωσικά και διεθνή φεστιβάλ.

Βασικοί συντελεστές: Evgeny Soloviyev, Yulia Rikhter

Video: https://yadi.sk/d/TvOLnHbvuvki8

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, 8 μ.μ.
Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 5 μ.μ.
Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 12 μ.
 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr