6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στην Αθήνα (Οκτώβριος 2018 - Μάιος 2019)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης ξεκίνησε το 2013 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Το Εργαστήρι Μαιρηβή επιλέγει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να μας δείξουν μια πλούσια όψη της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε δημιουργός και κάθε ομάδα με τις παραστάσεις και τα σεμινάριά τους δεν καλλιεργούν μόνο το κριτήριο του κοινού αλλά μεταδίδουν νέες ιδέες και τεχνικές στους καλλιτέχνες της πόλης. 
Δύο τέχνες, το θέατρο κούκλας και η προφορική λογοτεχνία, που έχουν για την στερεότυπη σκέψη συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την απλοϊκότητα, βρίσκουν έτσι την αρχέγονή τους αίγλη, τη γοητεία των ιερών μυστηρίων και της υψηλής τέχνης. 
Η κούκλα και ο μύθος ήταν στον πυρήνα των μυστηριακών τελετών, βοηθούσαν την ανθρώπινη ψυχή να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει μακριά.
Το Φεστιβάλ ξεπερνά τα τείχη της γλώσσας και των πολιτισμών και κοιτάζει μέσα στην καρδιά των διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, των λαών της Μεσογείου, των αβανγκάρντ καλλιτεχνών που αγωνιούν να σχετιστούν με τη λαϊκή τέχνη. Περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά ξεπερνώντας τα ηλικιακά και αντιληπτικά γκέτο, ανοίγει την ενήλικη κατανόηση προς την παιδική ευαισθησία και την παιδική απλότητα προς την ενήλικη πολυπλοκότητα.
Το Φεστιβάλ Αφήγησης έχει σαν θεμέλιο την ελληνική και την γαλλική γλώσσα αναδεικνύοντας τις κοινές δομές και την συμπληρωματική μουσικότητα των δύο γλωσσών. Η πολύχρονη λειτουργία Λέσχης Αφήγησης καθώς και η παράλληλη λειτουργία των σεμιναρίων αφήγησης με σταθερούς συνεργάτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, έχουν προετοιμάσει ένα καλλιεργημένο κοινό ικανό να εκτιμήσει αλλά και να συμμετέχει στο φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου - Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Juanjo Corrales

Φεστιβάλ Αφήγησης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέλιος Πελασγός 

 

 Οκτώβριος 2018 

 Toni Zafra - Ισπανία
"Passages"
για όλες τις ηλικίες
Παράσταση με μαριονέτες
Μια παράσταση με μαριονέτες που αποκαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές που έχουν διαφυλαχθεί εδώ και χρόνια από πολλές γενιές κουκλοπαικτών. Οι μαριονέτες - μικροί χαρακτήρες, «ανθρώπινα όντα», ζώα και πράγματα γράφουν τη δική τους ιστορία μέσα από την αληθινή τους γλώσσα, την κίνηση. 
Μια παράσταση δομημένη από οκτώ ιστορίες, χωρίς λόγο, απλή, ποιητική και πολύ διασκεδαστική, ενθουσιάζει το παιδικό, αλλά και το ενήλικο κοινό.

Λίγα λόγια για το θίασο...
Ο Toni Zafra υπηρετεί την τέχνη
της παραδοσιακής μαριονέτας από το 1980. Ο θίασός του οργανώνει παραστάσεις, εργαστήρια και μαθήματα πάνω στην τέχνη της δημιουργίας και του χειρισμού παραδοσιακής μαριονέτας και κουκλοθεατρικών αντικειμένων. Στόχος του θιάσου είναι, πάνω από όλα, να κρατήσει ζωντανή αυτή την αιώνια τέχνη ανάμεσα στους νέους κουκλοπαίκτες, εμποδίζοντας έτσι την πλήρη εξαφάνιση και τη λήθη της.

Διάρκεια: 60'

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=gjjt3KMHpqc&t=3s
https://www.youtube.com/watch?v=o8VyAHgq6ao
http://www.youtube.com/watch?v=NtMxN5Ty0cE
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 3 μ.μ. & 6 μ.μ.
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 9 μ.μ. 

 

El Retrete de Dorian Gray - Ισπανία
"Retrete Cabarete" για όλες τις ηλικίες
Παράσταση θεάτρου κούκλας
Ο θίασος El Retrete de Dorian Gray παρουσιάζει την παράσταση "Retrete Cabaret". Μια παράσταση χωρίς λόγια, μόνο με μουσική, που αποτελείται από επιλεγμένα σόου από τις παραστάσεις τους: Βlazek, Νe me Quitte pas, Animated Diorama.

Δεξιοτέχνες με αντικείμενα, κούκλες και τα φημισμένα μπαλόνια τους, εντυπωσιάζουν με την εφευρετικότητά τους και την πρωτοτυπία τους.
Με εξαιρετικό συνδυασμό μουσικής, ρυθμού και κίνησης ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους!

Διάρκεια: 60'

Video: https://vimeo.com/118025498

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, 9 μ.μ.
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 5 μ.μ. και 9 μ.μ.

-----------------------------------------

Δεκέμβριος 2018 

Jordi Bertran - Ισπανία
"Circus"για όλες τις ηλικίες
Παράσταση με μαριονέτες

Το "Circus" είναι μια παράσταση με μαριονέτες, όπου ο Jordi Bertran αποδίδει φόρο τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του 20ού αιώνα, τον Charles Chaplin. Ο κουκλοπαίκτης μας φέρνει αυτή την παράσταση εμπνευσμένη από τη μουσική και τη δουλειά του χαρακτήρα του Σαρλό, στην 125η επέτειο της γέννησής του.

Jordi Bertran
Ο θίασος του Jordi Bertran είναι ένας από τους πιο γνωστούς θιάσους της Ισπανίας. Έχει βραβευτεί με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία. Έχει λάβει μέρος στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ των Performing Arts, σε περισσότερες από πενήντα χώρες και εργάζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Όταν πρόκειται για εκπαιδευτικό έργο, ο Jordi Bertran διδάσκει μαθήματα χειρισμού και κατασκευής μαριονέτας στο στούντιο του στη σχολή θεάτρου La Casona στη Βαρκελώνη. Έχει παραδώσει διεθνή μαθήματα σε πολλά μέρη όπως το Σάο Πάολο, η Λισσαβώνα, η Oaxaca (Μεξικό) και η Φλοριανάπολις (Βραζιλία).

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, 5 μ.μ.
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, 12 μ. & 5 μ.μ.

&
Εργαστήρι Εμψύχωσης Αντικειμένων για ενήλικες
από τον J. Bertran
Σε ποιον απευθύνεται; Σε όλους τους ενήλικες, που έχουν εμπειρία ή όχι, ενδιαφέρονται για τις τεχνικές κατασκευής, χειρισμού και ερμηνείας με μαριονέτες.
Γιατί να συμμετάσχω; Σε αυτό το Εργαστήρι θα έρθετε σε επαφή με τον εκφραστικό και δημιουργικό κόσμο της μαριονέτας και κατ’ επέκταση του κουκλοθέατρου. Θα κατανοήσετε τις δυνατότητες των διαφόρων τύπων ελέγχου της μαριονέτας (κάθετη, κεκλιμένη και οριζόντια), καθώς επίσης και τους διάφορους τύπους αρθρώσεων (γόνατα, γοφοί, αστράγαλοι, μέση, αγκώνες, λαιμός, δάκτυλα, στόμα κλπ.). Θα οικειοποιηθείτε τον σκηνικό χώρο και θα κατανοήσετε τη σχέση του χειριστή με τη μαριονέτα και με το κοινό. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να δουλέψετε με τις κούκλες του J. Bertran.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=xgkDJgQkNHY 
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, 11 π.μ - 2 μ.μ.

------------------------------------

 Μάρτιος 2019

 "La Marche des Conteurs" - Γαλλία
«Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει»
Παράσταση αφήγησης
Έξι Γάλλοι παραμυθάδες περπατούν στα μονοπάτια της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας.
Παράλληλη μετάφραση, συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Tο βράδυ του Σαββάτου, ελάτε να γνωρίσετε τους περιπλανώμενους παραμυθάδες "La Marche des Conteurs". Να ακούσετε ιστορίες για το δρόμο… το δρόμο της ζωής και το δρόμο που έχει χαραγμένο η μοίρα στην παλάμη μας. 
Οι περιπλανώμενοι παραμυθάδες έρχονται στην Ελλάδα για να μας συναντήσουν, να μας γνωρίσουν και να προετοιμάσουν την «παραμυθένια» πορεία τους το αποκαλόκαιρο στη Νάξο, το νησί της Αριάδνης.
Η παράσταση αφήγησης γίνεται για την ενίσχυση της θρυλικής αυτής πορείας των αφηγητών που εδώ και δεκαετίες διασχίζει τα χωριά της Γαλλίας κάθε καλοκαίρι, στο κατόπι των μεσαιωνικών τροβαδούρων και αφηγητών που προσέφεραν την τέχνη τους αντί ενός πιάτου φαγητού και μιας γωνιάς να κοιμηθούν.
Ακολουθώντας αυτή την πορεία οι "Marche des Conteurs", μαζί με μια ομάδα Ελλήνων αφηγητών το Σεπτέμβρη του 2019 θα πάρουν τα μονοπάτια της Νάξου και σε κάθε χωριό θα λεν τα παραμύθια τους χωρίς άλλη αμοιβή πέραν εκείνης
της «ιερής» φιλοξενίας.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, 8 μ.μ.

 

«Τα παιδιά που έγιναν πουλιά»
Παραμύθια για παιδιά με τον Στέλιο Πελασγό

Από τα σκοτεινά δάση του Βορρά ως την Άσπρη Θάλασσα, το Αιγαίο, ο παραμυθάς πετά και από πίσω του ακολουθούν ένα σμάρι μικρά πουλιά.. τα παιδιά που φορούνε στην πλάτη τους τα φτερά των λέξεων του.
Ο Στέλιος Πελασγός ταΐζει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) λέξεις μυθικές που δίνουν… φτερά. Με το πρώτο γέλιο απλώνονται τα νέα τους φτερά και πετούνε πάνω από τα δάση του φόβου
μέχρι τις φωτεινές παραλίες της χαράς.

Video: https://youtu.be/toT8-L-xpdw

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 12 το μεσημέρι

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr