«Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης» στην Αθήνα

Από το 2013 το "Εργαστήρι Μαιρηβή" διοργανώνει κάθε χρόνο το "Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης" στην Αθήνα, το οποίο έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό, ενώ έχει πάρει τη θέση του στην ευρωπαϊκή σκηνή διεθνών φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και προφορικής αφήγησης.
Στο πλαίσιο του, καταξιωμένοι κουκλοπαίκτες και αφηγητές από όλο τον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Μαρόκο, Λίβανος, Αλγερία, ΗΠΑ, Χιλή κ.ά) έρχονται στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές παραστάσεις κουκλοθεάτρου και αφήγησης, για ενήλικες και παιδιά, ξεπερνώντας τα ηλικιακά και τα αντιληπτικά γκέτο.  

Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό, στους καλλιτέχνες και τους παιδαγωγούς να γνωρίσουν νέες τεχνικές και προσεγγίσεις μέσα από τα εργαστήριά τους.

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του Φεστιβάλ γεννήθηκε από την ανάγκη γι επαφή, ανταλλαγή και εμπλουτισμό γνώσεων πάνω στην τέχνη της Κούκλας και της Αφήγησης.

Η κούκλα και ο μύθος ήταν στον πυρήνα των μυστηριακών τελετών, βοηθούσαν την ανθρώπινη ψυχή να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει μακριά. Ως μορφές τέχνης, που για χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο της θεατρικής σκέψης στην Ελλάδα, μέσα από το Φεστιβάλ βρίσκουν μονοπάτια διαλόγου και ουσιαστικής επαφής με μικρούς και μεγάλους.
Δυο τέχνες, το θέατρο κούκλας και η προφορική λογοτεχνία, που έχουν για τη στερεότυπη σκέψη συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την απλοϊκότητα βρίσκουν έτσι την αρχέγονη τους αίγλη, τη γοητεία των ιερών μυστηρίων και της υψηλής τέχνης.
Το Φεστιβάλ ξεπερνά τα τείχη της γλώσσας και των πολιτισμών και κοιτάζει μέσα στην καρδιά των διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, των λαών της Μεσογείου, των αβανγκάρντ καλλιτεχνών που αγωνιούν να σχετιστούν με τη λαϊκή τέχνη.
Οι παραστάσεις Αφήγησης έχουν σαν θεμέλιο την ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, αναδεικνύοντας τις κοινές δομές και τη συμπληρωματική μουσικότητα των δύο γλωσσών.
Σταθεροί συνεργάτες στη διοργάνωση και υλοποίηση του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης" στην Αθήνα είναι ο Φρανσίσκο Μπρίτο, ο Χουάνχο Κοράλες και ο Στέλιος Πελασγός.

Καλλιτέχνες και θίασοι

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr