9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2022 - Μάρτιος 2023)

Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" σε συνεργασία με το “Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς” και με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Juanjo Corrales συνεχίζει για άλλη μια χρονιά το κάλεσμα κουκλοθεατρικών θιάσων από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης”, που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία από το 2013.

Το "9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης” στην Αθήνα ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 και πραγματοποιήθηκε ξανά δια ζώσης στο Κουκλοθέατρο - «Εργαστήρι Μαιρηβή». Μετά το περσινό 8ο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, επέστρεψε στο φυσικό του χώρο.

Το "Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης" στην Αθήνα έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό, ενώ έχει πάρει τη θέση του στην ευρωπαϊκή σκηνή διεθνών φεστιβάλ κουκλοθέατρου και προφορικής αφήγησης. Στο πλαίσιο του, καταξιωμένοι κουκλοπαίκτες και αφηγητές από όλο τον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Μαρόκο, Λίβανος, Αλγερία, ΗΠΑ, Χιλή κ.ά.) έρχονται στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές παραστάσεις κουκλοθεάτρου και αφήγησης, για ενήλικες και παιδιά, ξεπερνώντας τα ηλικιακά και τα αντιληπτικά γκέτο. Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό, στους καλλιτέχνες και τους παιδαγωγούς να γνωρίσουν νέες τεχνικές και προσεγγίσεις μέσα από τα εργαστήριά τους.

Το Πρόγραμμα:

 • L’ Home Dibuixat (Καταλονία, Ισπανία) – 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2022

“Zapatos Nuevos” (“Καινούρια παπούτσια”)
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας

για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και αποσκοπεί να τους χαρίσει μία ακόμη ξεχωριστή εμπειρία που θα βιώσουν μαζί. Ξεκινά από ένα τοπικό γεγονός (μια παράδοση του Vinaròs, ενός μεσογειακού χωριού) για να φτάσει στο παγκόσμιο. Ένα μικρό ταξίδι μύησης, μάθησης, ανακάλυψης και σύνδεσης με τη φύση. Στόχος της παράστασης είναι να αποτελέσει μια συναρπαστική περιπέτεια για τα παιδιά και να δώσει στους ενήλικες μια ευκαιρία να συνδεθούν με την παιδική τους ηλικία: τα γνώριμα τραγούδια, τη σχέση με τη φύση, το πέρασμα του χρόνου.

Και λίγα λόγια για την ιστορία... Ένα αγόρι παίρνει καινούργια παπούτσια και πηγαίνει στο ποτάμι. Στη διαδρομή του ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, δρόμους, σπίτια, τοπία, ανθρώπους και ζώα. Τα παπούτσια του συσσωρεύουν εμπειρίες και σιγά σιγά μεγαλώνει. Το μέγεθος των παπουτσιών μάς συνοδεύει με τα χρόνια. Το μέγεθος τους μετράει το πόδι, αλλά και την ηλικία, τις εμπειρίες, τον τρόπο που περπατάμε στη ζωή. Οι μέρες περνούν, τα χρόνια περνούν και τα παπούτσια αλλάζουν, μικρό, μεσαίο, μεγάλο...

Τρίτη 27 & Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8 μ.μ.
- Πρωινές παραστάσεις και για Σχολεία!!!
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=wqzZJF7HIwY
Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062


 • Hugo E Ines (Περού, Βοσνία Ερζεγοβίνη) - 4 & 5 Οκτωβρίου 2022

“Cuentos Pequeños” ("Μικρές Ιστορίες")
Παράσταση Κουκλοθέατρου - Παντομίμας
για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση, χωρίς λόγια, που συνδυάζει παντομίμα και κουκλοθέατρο. Πρόκειται για μια πολύχρωμη παρέλαση διασκεδαστικών χαρακτήρων, που στις σύντομες στιγμές της ύπαρξής τους στη σκηνή, προσπαθούν να πιάσουν αυτές τις μικρές ποιητικές στιγμές που κρύβονται στην καθημερινή ζωή. Αυτοί οι χαρακτήρες, με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, αφηγούνται το αιώνιο δράμα της ανθρώπινης τραγωδίας...

Το Θέατρο Hugo και Ines ιδρύθηκε από τον Hugo Suarez και την Ines Pasic το 1986. Από το 1989 ενδιαφέρονται για τις εκφραστικές δυνατότητες κάθε μέρους του σώματος: το πόδι, το γόνατο, την κοιλιά, το πρόσωπο, τον αγκώνα κ.λπ., διαμορφώνοντας κούκλες με σάρκα και οστά και δίνοντας ζωή σε εκπληκτικούς χαρακτήρες.

Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ.
- Πρωινές παραστάσεις και για Σχολεία!!!
Video: https://www.youtube.com/watch?v=1wD2EDecZVg
Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062


 • Compagnia La Fabiola (Ιταλία) - 11 & 12 Οκτωβρίου 2022

"Attenti a quei 2" (“Προσοχή σε αυτούς τους δύο”)
Παράσταση με Μαριονέτες

για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση χωρίς λόγια με πρωταγωνιστές δύο ιδιαίτερες μαριονέτες, εξαιρετικά ιδιαίτερες και εξελιγμένες, σχεδιασμένες και αναπτυγμένες με τα χρόνια και συνεχώς εξελισσόμενες. Το Giulio, ένα παιχνιδιάρη, περίεργο σκύλο με γλυκό δόντι και τη la Fabiola, ένα γλυκό, σκανταλιάρικο παιδί με την αφοπλιστική δύναμη ενός κλόουν.

Αυτοί οι δύο εκπληκτικά επικοινωνιακοί χαρακτήρες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους και δίνουν ζωή σε μια εξαιρετικά συναρπαστική συνάντηση που εμπλέκει, ενθουσιάζει και μεταφέρει το κοινό σε έναν ιδιαίτερο κόσμο. Στον κόσμο της κούκλας, που στη συλλογική φαντασία απευθύνεται συνήθως μόνο στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα καταφέρνει να καταπλήξει τους πάντες, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για το θαύμα ως απαραίτητη τροφή για την ψυχή.

Η la Fabiola είναι μια εξαιρετικά εξελιγμένη μαριονέτα που κινείται από ένα πολύπλοκο σύστημα καλωδίων που της επιτρέπει να κινεί όχι μόνο το σώμα της αλλά και όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου της και να αλληλεπιδρά με το κοινό με έναν εκπληκτικά φυσικό τρόπο, καταρρίπτοντας το λεπτό τείχος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και χωρίς να λέει λέξη.

Τρίτη 11 & Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ.
- Πρωινές παραστάσεις και για Σχολεία!!!
Videos: https://www.youtube.com/watch?v=g_wIL55ZDKw&t=2s
& https://www.youtube.com/watch?v=LhQUZjuMJLc&t=2s
Απαραίτητη η κράτηση θέσης: τηλ.: 210 5222181 & 6942420062 


 • Toni Zafra (Ισπανία) – 19 & 20 Νοεμβρίου 2022
  "Passages"
  - Παράσταση με μαριονέτες
  για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Μια παράσταση με μαριονέτες εμπνευσμένη από τον μποέμικο κόσμο του τσίρκου, που αποκαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές οι οποίες έχουν διαφυλαχθεί εδώ και χρόνια από πολλές γενιές κουκλοπαικτών. Οι μαριονέτες - μικροί χαρακτήρες, «ανθρώπινα όντα», ζώα και πράγματα γράφουν τη δική τους ιστορία μέσα από την αληθινή τους γλώσσα, την κίνηση. 
Μια παράσταση δομημένη από ιστορίες, χωρίς λόγο, απλή, ποιητική και πολύ διασκεδαστική, βασισμένη σε τεχνικές παραδοσιακού κουκλοθέατρου του 18ου και του  19ου αιώνα, που ενθουσιάζει το παιδικό, αλλά και το ενήλικο κοινό.

Διάρκεια: 60'


 • Baruti (Ελλάδα - Ισπανία) – 4, 5, 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023

“Το μυστήριο της Ανατολής”
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας

για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Στην καρδιά του χειμώνα η ομάδα Baruti μας ταξιδεύει στην έρημο με την κουκλοθεατρική παράσταση Το Μυστήριο της Ανατολής”. Μία παράσταση για όλες τις ηλικίες, με τεχνικές buranku, πλούσια σε εικόνες και εναλλαγές, φαντασία, χιούμορ, έντονες συγκινήσεις και φυσικότητα στην κίνηση της κούκλας, που οδηγεί τον θεατή σε ένα ταξίδι όπου τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Η ιστορία
Ο Τουρλούμ Σουκλούμ ονειρεύεται να γίνει μάγος και σοφός σαν τον παππού του, τον Καντάρ. 
Όμως οι σκανταλιές του δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί. Ο Καντάρ τον συμβουλεύει να ακολουθήσει το δρομο των καραβανιών, για να βρει τη δύναμη που κρύβεται μέσα του και να αναδυθεί η σοφία του.
Το περιπετειώδες ταξίδι του στην έρημο ξεκινά. Μοναδικός σύντροφος το Μαγικό Βιβλίο.

Η ιστορία είναι ένας ύμνος στην αγάπη που αποδεικνύει ότι με τη δύναμή της, ακόμη και «…η έρημος ανθίζει…»

Διάρκεια:60' 
Οι συντελεστές…
Σκηνοθεσία: Baruti Teatro - Εμψυχωτές: Francisco Brito, Φιλιώ Αγριμανάκη, Αλέξης Παπαχατζής -
Σκηνογραφία:
Βούλα Κούρου - Φωτισμός: Γιάννης Νερουλίδης - Μουσική: Παύλος Σαραντινός 

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού 

Η Ομάδα Baruti

Ιδρύθηκε το 1987. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ: Σεούλ (Κορέα), Σμύρνη (Τουρκία), Kaohsiung Taiwan, Golden Delfin, Βάρνα (Βουλγαρία), Σόφια (Βουλγαρία) 2012, Κανάριοι Νήσοι (Ισπανία), Plovit (Βουλγαρία) 2006 (βραβείο Optical Efe), Charleville (Γαλλία), Titirihai,Tolosa (Ισπανία), La Strada Graz (Αυστρία) και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συνεχής επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς έχει δώσει στην ομάδα μια ανοιχτή οπτική, που προσφέρει το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία της κάθε παράστασης.


 • Χαρχούτ (Ελλάδα) – 18 & 19/2 - 4, 11 & 18 Μαρτίου 2023

Ένα ποτ πουρί Κουκλοπαραστάσεων για τους λάτρεις τους αυθεντικού παραδοσιακού Κουκλοθεάτρου από τον ταλαντούχο και γνωστό για τις ιδιαίτερες παραστάσεις του Κουκλοπαίκτης, Χρήστος Αυτσίδης.
Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική με κιθάρα, φυσαρμόνικα, φλογέρα.
Σκοπός των παραστάσεων είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, μικρά και μεγάλα «παιδιά», να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους κόσμο.
για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

* "Νερόμυλε… για σένα" (Σάββατο 18/2, στις 5 μ.μ. και Κυριακή 19/2, στις 12 το μεσημέρι)
"…Νερόμυλε…. ξέρεις… το ξέρεις ότι θα σε γκρεμίσουν…" Ένας παραδοσιακός νερόμυλος κινδυνεύει να χαθεί από την ανθρώπινη απληστία. Θέλουν να τον γκρεμίσουν για να κτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Όλα όμως αλλάζουν γιατί ο Κουκλοπαίχτης του υπόσχεται ότι "ακόμη και μια πετρούλα αν μείνει, θα της μιλάει σαν να ήταν ο νερόμυλος εκεί"… Η αγάπη του όμως για το νερόμυλο δε σταματάει εκεί… "Δέντρο θα σε κόψουν. Όμως εγώ θα κρατήσω το πιο μικρό κλαδάκι σου για πάντα κοντά μου".
Μια συμβολική παράσταση κουκλοθεάτρου για τη δύναμη της αγάπης!
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
 

* "Το βραχογιγαντάκι που τραγουδούσε στις ανεμώνες" (Σάββατο 4/3 στις 5 μ.μ.)
Ένα βραχογιγαντάκι βλέπει τον απίστευτο χορό μιας ανεμώνας και ενθουσιάζεται. Θέλει να χορέψει κι αυτό όμως δεν μπορεί είναι δυσκίνητο, άγαρμπο κι έτσι το ρίχνει στο τραγούδι… τραγουδάει συνεχώς σε όλους!!! Έρχονται οι άνθρωποι και θέλουν να γκρεμίσουν τους βράχους για να βρουν πολύτιμα μέταλλα… Όταν όμως ακούν το τρυφερό τραγούδι του βραχογιγαντάκου στις ανεμώνες, συγκινούνται, καθηλώνονται και αποχωρούν…
Έτσι η κοινωνία των βράχων σώζεται και το βραχογιγαντάκι τραγουδάει ενθουσιασμένο και όχι μόνο… τώρα θέλει να πετάξει και με αερόστατο!!!
Το έργο τονίζει την διαφορετικότητα του καθένα, το δικαίωμα της να υπάρχει και να γίνεται αποδεκτή. Το ότι μπορούν τελικά, η ομορφιά και η αρμονία της φύσης με ένα τρυφερό παιδικό τραγούδι να αποτρέψουν την σκληρότερη από βράχο ανθρώπινη καταστροφική λογική.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

* "Παιχνίδια σε δενδρόσπιτο, μικρές νεράιδες και συννεφοταξιδευτές" (Σάββατο 11/3 στις 5 μ.μ.)
Σ' ένα παραμυθένιο δενδρόσπιτο ζει μια γιαγιά, πολύ χαρούμενη που επιτέλους έφτιαξε το σπίτι των παιδικών της ονείρων. Ο άρχοντας της περιοχής ζητάει από τη γιαγιά και τα πλάσματα του δάσους, συνεχώς χρήματα για να φτιάξει στρατό και να τους προστατεύει, όπως λέει, από τους εχθρούς... Όταν όμως εκείνοι αντιδρούν, στρέφει το στρατό αυτό εναντίον τους. Τότε επεμβαίνουν τα πλάσματα του ουρανού, νεράιδες - συννεφοταξιδευτές, και του ανατρέπουν τα σχέδια...  
Έργο επίκαιρο, που μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.  Μέσα από τη δράση του έργου, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι ακόμη και το μικρότερο πλασματάκι, κρύβει τόση δύναμη μέσα του, που αν το πιστέψει, μπορεί να αλλάξει και να ομορφύνει τον κόσμο γύρω του!!...Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

* "Ιππόκαμποι, πειρατές, βαρκάδες, φεγγαρόλουστες γλυκόξινες καντάδες…" (Σάββατο 18/3 στις 5 μ.μ.)
Μια παράσταση που μιλάει για τη ρύπανση τηςθάλασσας. Το καράβι - ναυάγιο γίνεται κίνητρο παιχνιδιού, καθώς η δύναμη της φαντασίας των μικρών μας ηρώων και η ευρηματικότητά τους δημιουργούν σκηνές κωμικές, σκηνές με ρομαντισμό, με τραγούδια αγάπης (καντάδες), με αυτοθυσία, με αφοσίωση σ’ έναν υγιή σκοπό: Θέλουν να γίνουν «πειρατές», να δώσουν μάχη με το άδικο για να φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο!
Διάρκεια παράστασης: 60'

Κουκλοθέατρο “Εργαστήρι Μαιρηβή”, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ. 2105222181, κιν. 6942420062
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www
.mairivi.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Με την υποστήριξη:

 

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr