«Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» - Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο

Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο που αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ελλάδα. 
Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»

«Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» είναι αποτέλεσμα της συνεχούς παρότρυνσης και υλοποίησης του οράματος του Michael Meske, του μαριονετίστα του 20ού αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί.
Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Μ.Meske "Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα".

Την έκθεση επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή» και με την πολύτιμη συμβολή της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιγόνης Παρούση.

Σκοπός της έκθεσης είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το Kουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικό είδος που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;
Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό...

Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας.
Αυτή είναι η μαγεία του Κουκλοθέατρου.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Ιστορίες Καθημερινών Ανθρώπων": "Μαιρηβή, η γυναίκα με τις κούκλες" - Κανάλι της Βουλής (Video) 

Μια έκθεση φτιαγμένη για να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε έναν αθέατο - για πολλούς επισκέπτες - κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντας τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Ο επισκέπτης ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης, ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από τις παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη Κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.
Ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται τη μοναδική εμπειρία του Κουκλοθέατρου.

*Στο χώρο του Μουσείου διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

*Επισκέψεις στο Μουσείο από άτομα και ομάδες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Τηλ.: 2105222181, 6942420062, Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr