Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο - «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα»

«Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» είναι αποτέλεσμα της συνεχούς παρότρυνσης και υλοποίησης του οράματος του Michael Meske, του μαριονετίστα του 20ού αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί.
Ο τίτλος του
προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Μ. Meske "Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα".

Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο που αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ελλάδα. 
Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»

Σκοπός της έκθεσης είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το Kουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικό είδος που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Την έκθεση επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή» και με την πολύτιμη συμβολή της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιγόνης Παρούση.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου. Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.

Τα εγκαίνια

"Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα" άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στις 7μ.μ. στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο.
Περιλαμβάνει μια πλήρη συλλογή από κούκλες κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, σκηνών και σκηνογραφίας, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού.
Στον εκθεσιακό χώρο γίνεται ξενάγηση με ιστορική αναδρομή της πορείας της κούκλας μέσα στο χρόνο και τον κόσμο. Κούκλες από όλο τον κόσμο που εκτείνονται χρονικά από τις αρχές του 1900 έως τις μέρες μας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου εγκαινίων
Στη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις Κουκλοθέατρου και Αφήγησης.

Έναρξη - Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 19:00 – Ομιλία: Ανδρομάχη Γκαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου (13-15/10):

Σάββατο 13/10, 20:00: «Οι κυνικοί στον Άδη» - Θέατρο Σκιών από το Μικιό Θέατρο Σκιών
Κυριακή 14/10, 20:00: «Τι άκουσε η κούκλα» - Αφηγήσεις με ιστορίες ζωής, μύθους και παραμύθια από τον Στέλιο Πελασγό
Δευτέρα, 20:00: «Μισοκοκοράκος» - Κουκλοθέατρο από το Εργαστήρι Μαιρηβή

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη κατά τη διάρκεια του τριημέρου με ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 11:00 – 20:00 

* Στο χώρο του Μουσείου διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
* Επισκέψεις στο Μουσείο από άτομα και ομάδες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Τηλ.: 2105222181, 6942420062, Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Ιστορίες Καθημερινών Ανθρώπων": "Μαιρηβή, η γυναίκα με τις κούκλες" - Κανάλι της Βουλής (Video) 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr