Σάββατο 7/12/24, 6.30μ.μ., Ημερίδα “Το παραμύθι δείχνει τον δρόμο”
Ο Στέλιος Πελασγός εκτός από τις κλειστές συναντήσεις του εργαστηρίου διοργανώνει τον κύκλο ομιλιών «Προφορική αφήγηση και Μυθική σκέψη».
Παράλληλα διοργανώνεται ένας κύκλος ημερίδων ή ανεξάρτητων ομιλιών με ελεύθερη είσοδο που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Οι ομιλίες γίνονται από διαφορετικούς επιστήμονες ή καλλιτέχνες που το έργο τους σχετίζεται με την προφορική αφήγηση και ακρόαση. Συγκεκριμένα:
Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" γιορτάζει την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 8 μ.μ.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
- σε συνεργασία με την «Άρσις»
«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
Αναλυτικά...
«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 8 μ.μ.
Παραμύθια, μύθοι κι αληθινές ιστορίες που μας διηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μια παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού, τιμή για όσους αγωνίζονται
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σε όλους τους λαούς οι ιστορίες που ακούγονται γύρω από τη φωτιά, οι ιστορίες που γοητεύουν, τρομάζουν και διασκεδάζουν έχουν ήρωες και ηρωίδες φτωχούς, ταπεινούς κι αδικημένους.
Στα παραμύθια ενισχύονται από μια φτωχή γριά, μια αλεπού που μιλά, από την δικαιοσύνη του περαστικού.
Στη ζωή ενισχύονται από τον αγώνα και τις θυσίες των δίκαιων, των ανθρώπων που αγωνίζονται
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα, γιατί κάποιοι αγωνίζονται
έξω από το κελί!
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
Για 14η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις».
Από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Όμως και φέτος οι κρατούμενες στέλνουν
τις κούκλες που έχουν φτιάξει στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι πολλοί. Αντίθετα με το επισκεπτήριο στην Θήβα, εδώ δεν περνάτε από έλεγχο και μπορείτε να καθίσετε όσο θέλετε! Είσοδος ελεύθερη
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
-------------------------------------------------
Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό για τη Διεθνή Αμνηστία
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, 9 μ.μ.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αναλυτικά...
Η Ευρώπη είναι σήμερα η πατρίδα 10-12 εκατομμυρίων Ρομά, εκ των οποίων γύρω στις 350.000 ζουν στην Ελλάδα. Η καθημερινή απειλή της αναγκαστικής έξωσης, των αστυνομικών παρενοχλήσεων και των βίαιων επιθέσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά αναγκάζονται να ζουν αποτελούν απόρροια παραμέλησης και διακρίσεων εκ μέρους των κρατών. Ορισμένοι μάλιστα Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να κατηγορούν τους ίδιους τους Ρομά επειδή «δεν καταφέρνουν να ενταχθούν».
Στις 10 Μαρτίου, εμείς θα μάθουμε την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης.
Μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης, θα γνωρίσουμε την πλούσια κουλτούρα τους.
Για ένα βράδυ, όλοι μαζί θα εξερευνήσουμε το κοινό μας έδαφος, θα συναντηθούμε με το αληθινό μας πρόσωπο για να μάθουμε και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.
Αιώνες συνύπαρξης έχουν προσδώσει στους Ρομά θετικά και αρνητικά στερεότυπα - άλλοτε είναι ελεύθερες καλλιτεχνικές καρδιές και άλλοτε κλέφτες και απατεώνες, άλλοτε αθώοι σαν παιδιά και άλλοτε πονηροί σαν δαίμονες. Το ίδιο όμως λένε και οι Ρομά για μας. Κάπου όμως υπάρχει κοινό έδαφος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χώρο του μύθου, τον απόλυτο χώρο ελευθερίας εκεί όπου κάθε άνθρωπος, κάθε κοινωνία και κάθε λαός μπορεί να ανοίξει τα φυλλοκάρδια του και να συναντηθεί με τον άλλον.
Αυτόν το χώρο κατοικεί από γεννησιμιού του ο γνωστός αφηγητής και παιδαγωγός Στέλιος Πελασγός που έχει ζήσει δίπλα στους Ρομά και έχει ακούσει τις ιστορίες τους. Στις τελευταίες συγκατοικούν λάμιες και λιοντάρια, φτερωτά άλογα και βασιλιάδες, μάντισσες και δράκοντες, αρχέτυπα θρύλων και πρωταγωνιστές ιστοριών που συναντάμε και στην ελληνική και στη δυτική κουλτούρα.
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέας. Γυρνά την Ελλάδα και τον κόσμο λέγοντας ιστορίες σε παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του. Οι ιστορίες του διακονούν ευπαθείς ομάδες (άνθρωποι με νοητική υστέρηση, πρώην χρήστες, κρατούμενοι, πρόσφυγες, κ.α.) και διαβεβαιώνουν για το δίκιο του μικρού, του αθώου και του περιφρονημένου αδελφού που στο τέλος παντρεύεται τη βασιλοπούλα. Στο γάμο τους καλούν πάντα και τον Στέλιο κι έρχεται να μας τα πει.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν δεχόμαστε χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς και βασιζόμαστε αποκλειστικά στα μέλη και τους υποστηρικτές μας. Κράτα τη φλόγα μας ζωντανή!
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
--------------------------------------------------------
«Άκου να σου πω...»
Παραμυθένια βραδιά για την έναρξη των νέων εργαστηρίων προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, 8 μ.μ.
Πρόσκληση
Το Εργαστήρι Μαιρηβή και ο Στέλιος Πελασγός σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή γιορτή προφορικού λόγου. Ελάτε να ακούσετε και να διηγηθείτε αληθινές ή φανταστικές ιστορίες μαζί με τους μελλοντικούς αλλά και τους παλαιότερους καλφάδες της προφορικής αφήγησης.
Θα ακουστούν ιστορίες ζωής, μύθοι, παραμύθια, ανέκδοτα, σοφίες και αμπελοφιλοσοφίες, ιστορίες για αλαφροΐσκιωτους και για επαναστάτες, από την προϊστορία και από το διαδίκτυο, από τις μικρές ελληνικές πατρίδες και τους δρόμους της οικουμένης αλλά και έμμετρες αποδόσεις της προφορικής και γραπτής παράδοσης όπως:
Ο Σιμιγδαλένιος, ο Βίος της Αγίας Φιλοθέης, Ο Λεωνίδας της Σπάρτης, Προμηθέας, και ο Ερωτόκριτος.
Φέτος στη γιορτή είναι καλεσμένη η αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα με τις μαθήτριές της.
Η Μ. Κοσσίδα έχει διαπρέψει στην Γαλλία και εισηγείται στην Ελλάδα την έμμετρη αφήγηση και την προφορική απόδοση εμβληματικών λογοτεχνικών έργων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους!!!
Τα Εργαστήρια προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης του Στέλιου Πελασγού λειτουργούν από το 1991 και ανελλιπώς στο Εργαστήρι Μαιρηβή από το 2000 και έχουν δώσει φτερά σε εκατοντάδες αφηγήτριες και αφηγητές που με τον προφορικό και τον γραπτό λόγο ομορφαίνουν τα παιδικά όνειρα και τα ενήλικα οράματα.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
---------------------------------------------------
Γιορτή!!!
«Άκου να σου πω...»
Παραμυθένια βραδιά για λήξη του φετινού εργαστηρίου προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης!!!
Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, 8 μ.μ.
Πρόσκληση
Το Εργαστήρι Μαιρηβή και ο Στέλιος Πελασγός σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή γιορτή προφορικού λόγου με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου «Πώς να ιστορώ;» που γέννησε παραμυθάδες της ζωής και της φαντασίας.
Ελάτε να ακούσετε και να διηγηθείτε αληθινές ή φανταστικές ιστορίες μαζί με τους φετινούς αλλά και τους παλαιότερους καλφάδες της προφορικής αφήγησης Στέλιου Πελασγού. Θα ακουστούν ιστορίες ζωής, μύθοι, παραμύθια, ανέκδοτα, σοφίες και αμπελοφιλοσοφίες, ιστορίες για αλαφροΐσκιωτους και για επαναστάτες, από την προϊστορία και από το διαδίκτυο, από τις μικρές ελληνικές πατρίδες και τους δρόμους της οικουμένης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους!!!
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
&
Εργαστήρι Αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Η τελευταία συνάντηση!!!
«Τα παραμύθια και ο αποχαιρετισμός.
Πώς αφηγούμαι και πώς αποχαιρετώ.»
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Οι μύθοι και τα παραμύθια είναι ένας τρυφερός και δυναμικός τρόπος να μάθουμε να αποχαιρετάμε και να αποχωριζόμαστε, να μάθουμε να είμαστε ευχαριστιακοί και σε εγρήγορση για το νέο που έρχεται στην ζωή μας.
Στην τελευταία και αποχαιρετιστήρια συνάντηση των αυτοτελών βιωματικών εργαστηρίων για τις τεχνικές της προφορικής αφήγησης και την μυθική σκέψη με τον Στέλιο Πελασγό οι παλαιότεροι αλλά και οι νέοι συμμετέχοντες θα σκαλίσουν τα παραμύθια και τους μύθους που λένε «Αντίο – A Dio» στην ευχή του Θεού δηλαδή και καλό δρόμο.
Τα παραμύθια μας βοηθούν να αποχωριστούμε την παιδική ηλικία και να αναλάβουμε την ενήλικη ζωή, να βρούμε τις πραγματικές προσωπικές ή ομαδικές επιθυμίες , να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των άλλων, να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του δράκου και την περιπλάνηση στο δάσος, να προστατευτούμε από τον καθρέφτη της μάγισσας που μας βλέπει πάντα μικρούς, χαριτωμένους και όμορφους.
Το εργαστήρι είναι αυτοτελές και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει χωρίς να έχει παρακολουθήσει τα προηγούμενα.
Τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι βιωματικά και βασίζονται στην μέθοδο της μαθητείας και στην στενή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και ανάμεσα σε κάθε μαθητευόμενο και τον Μάστορα. Η κατεύθυνση κάθε συνάντησης προσαρμόζεται στις δυνάμεις και στις ανάγκες των μελών της εκάστοτε ομάδας.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
-------------------------------------------------
"DUCK"
Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο για εφήβους και ενήλικες
Παράσταση αφήγησης αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία
με τον Στέλιο Πελασγό
εικαστική επιμέλεια & διαδραστικό animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, 9 μ.μ.
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, 8 μ.μ.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στις 9 μ.μ.
Μπορεί η κρίση να γεννήσει τους δικούς της μύθους;
Τις δικές της εικόνες; Επαναστατικούς θούριους ή αστείες ιστορίες; Τι χρώμα έχει η ανεργία; Χρυσό ή μαύρο; Μήπως η κρίση είναι μια πάπια; Μήπως την βγάλει -καθαρή όποιος κάνει την πάπια; Η παράσταση διηγείται αληθινές ιστορίες ζωής μέσα στον παραλογισμό του οικονομικού πολέμου. Ήρωες αυτών των αληθινών παραμυθιών είναι μια καθηγήτρια, ένας άνεργος, μια πολύτεκνη, μαύρες γραμμές, άσπρα τετράγωνα, ένας χωρισμένος πατέρας, δύο παιδάκια μεταναστών, ένας ψυχολόγος, πολύχρωμες παλλόμενες κηλίδες, αφεντικά και προσωπάρχες, τα ΜΑΤ, το Facebook, σκιές, το χρυσό χρώμα, ένα λιοντάρι, η Ακρόπολη, το φεγγάρι και φυσικά μια πάπια.
Ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός και ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης συναντιούνται για να συνθέσουν μια παράσταση προφορικής και οπτικής αφήγησης με πρώτες ύλες δανεισμένες από το παρόν.
YouTube Teaser: http://youtu.be/wW-e6HZ5rpE
Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα περιέλθουν στη Διεθνή Αμνηστία και θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
------------------------------------------------------
«Δος μοι τούτον τον ξένον»
Παράσταση Αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, 8 μ.μ.
Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
σας καλούν στην παράσταση αφήγησης
«Δος μοι τούτον τον ξένον»
με τον Στέλιο Πελασγό και τη φιλική συμμετοχή της Όλιας Λαζαρίδου.
Είσοδος: 5 ευρώ
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης
της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των διακρίσεων.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
-------------------------------------
Αποσπερίδα αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
με τον Στέλιο Πελασγό και… τους μαθητευόμενους παραμυθάδες
Κυριακή 15 Απριλίου 2007, 9 μ.μ.
Μια βραδιά παραμυθιών με λαϊκές ιστορίες, γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για την τελική νίκη του Κοντορεβυθούλη ενάντια στον Γίγαντα, για την ενίσχυση της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη στραύτεση ανήλικων παιδιών και ειδικότερα για τα Παιδιά – στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πραγματοποιούν ο γνωστός Αφηγητής - Μελετητής του προφορικού πολιτισμού Στέλιος Πελασγός και οι μαθητές του την Κυριακή 15 Απριλίου 2007, στις 9 μ. μ. στο Θέατρο του «Εργαστηρίου Μαιρηβή».
Μια συνάντηση… που σκοπό έχει να πάψουν οι «Γίγαντες» να βάζουν πολυβόλα στα χέρια κάθε «Κοντορεβυθούλη» και κάθε «Κοντορεβυθούλησας», που συχνά η αδράνειά μας εγκαταλείπει μόνους στο δάσος!
Παιδιά - στρατιώτες
Στα παραμύθια όλοι ζουν στο τέλος «καλά και μεις καλύτερα». Υπάρχει φόβος, σωματικός και ψυχικός πόνος, συμφορές, καταδιώξεις αλλά στο τέλος το καλό θριαμβεύει. Με τις λαϊκές ιστορίες παρηγοριόνταν οι λαοί όλης της γης και ενθαρρύνονταν για τον αγώνα τους ενάντια στην απληστία και την αυθαιρεσία των δράκων και των γιγάντων.
Υπάρχουν όμως παιδιά που ποτέ δεν άκουσαν τέτοια παραμύθια. Υπάρχουν παιδιά που η ζωή τους έγινε ένας αξύπνητος εφιάλτης. Είναι τα παιδιά- στρατιώτες. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκοτώνουν, πριν μάθουν να ζουν. Η Διεθνής Αμνηστία παλεύει χρόνια ενάντια σε αυτό το ατιμώρητο έγκλημα κατά της ανθρώπινης υπόστασης.
Οι φρικτές ιστορίες της στράτευσης των ανήλικων στρατιωτών και του «ψησίματος» για να χάσουν κάθε ίχνος παιδικής ευαισθησίας και να γίνουν αδίστακτοι/ες είναι γνωστές στους περισσότερους συνειδητούς πολίτες. Οι ιστορίες αυτές δεν λέγονται γιατί οι λέξεις θρυμματίζονται από την φρίκη. Τα λαϊκά παραμύθια και οι ιστορίες έχουν αντίθετα σκοπό να επουλώνουν τα τραύματα και να εμψυχώνουν το αγώνα των ταπεινών ενάντια στα τέρατα.
Ζητάμε από τους καλεσμένους μας το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ για εισιτήριο στην αποσπερίδα μας, ποσό που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στη Διεθνή Αμνηστία.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
--------------------------------------------------
Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά και του ποιητή
Παραμύθι, θρύλος, ποίηση: Τα χαμένα μονοπάτια
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006, 6.00 μ.μ.
Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και το «Εργαστήρι Μαιρηβή» σας προσκαλούν σε μια ημερίδα ποίησης και παραμυθιού.
Μια φορά και έναν καιρό τα μονοπάτια ενώνονταν και όλοι ανταμώνανε. Ο παραμυθάς στον δρόμο που πήγαινε συναντούσε τον ποιητή και παρακάτω βρίσκανε και τον ραψωδό. Όλοι μαζί τραβούσαν το καλντερίμι της προφορικής λογοτεχνίας. Κάποτε ξεμάκραιναν μονάχοι μέχρι να ξαναγυρίζουν πίσω και να ξανανταμωθούν. Σήμερα τα μονοπάτια της αντάμωσης έχουν ξεχαστεί. Έμεινε όμως η νοσταλγία της συνάντησης. Όσοι τα αναζητούν, άλλοι χάνονται κι άλλοι τα καταφέρνουν να τα ξανανοίξουν με κόπους πολλούς μέσα από αγκάθια.
Ελάτε στο θεατράκι του «Εργαστηρίου Μαιρηβή» να τα αναζητήσουμε μαζί. Θα ακουστούν παραμύθια, θρύλοι, ποιήματα και ο τρόπος και ο κόπος των ανθρώπων που προσπαθούν να τους δώσουν μια σύγχρονη, ζωντανή φωνή.
Συμμετέχουν:
Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας
Γιάννης Μαρκάκης, ποιητής, διευθυντής του μουσείου κρητικής παράδοσης «Λυχνοστάτης»
Παυλίνα Παμπούδη, ποιήτρια, συγγραφέας
Στέλιος Πελασγός, παραμυθάς, συγγραφέας παιδαγωγός
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
----------------------------------------
Ομιλία: Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης
Κάρεν Σνάιντερ, γιουνγκιανή αναλύτρια – θεραπεύτρια
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2006, 7.00 μ.μ.
Ομιλία του κύκλου ομιλιών «Προφορική αφήγηση και Μυθική σκέψη». Η σειρά αυτών των ομιλιών από επιστήμονες και δημιουργούς που εφαρμόζουν την προφορική αφήγηση σε διαφορετικούς τομείς προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο και την δύναμη των σύγχρονων εφαρμογών της παραδοσιακής τέχνης του παραμυθά στην παιδαγωγική, την ψυχολογία και την τέχνη.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο θεατράκι του "Εργαστηρίου Μαιρηβή", η γιουνγκιανή αναλύτρια Κάρεν Σνάϊντερ θα μιλήσει με θέμα «Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης». Η Κάρεν Σνάϊντερ είναι αμερικανίδα γιουνγκιανή αναλύτρια και θεραπεύτρια και ζει από το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διπλωματούχος του Ινστιτούτου Γιουνγκ της Ζυρίχης όπου σπούδασε και εργάστηκε δέκα χρόνια.
Πιστεύει πως το κυριότερο μέρος της θεραπευτικής πορείας είναι να βρει και να ζήσει ο καθένας το δικό του, προσωπικό παραμύθι.
Ο πρωτοπόρος ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Κ. Γιουνγκ θεωρούσε πως το παραμύθι δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά πολύ περισσότερο τους ενήλικες.
Ο μύθος και το παραμύθι είναι οι βοηθοί που μας στέλνει η ψυχή για να μας στηρίξει και να μας ενθαρρύνει στο ηρωικό ταξίδι μέσα στη ζωή με στόχο την ψυχική ολοκλήρωση.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
----------------------------------------
Ομιλία: Αυτί - Ψυχισμός - Φωνή
Τόνυ Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006, 7 μ.μ.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 7 μ.μ στο θεατράκι του "Εργαστηρίου Μαιρηβή" η ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος Τόνυ Ευαγγελοπούλου θα μιλήσει με θέμα Αυτί – Ψυχισμός – Φωνή.
Η θεραπευτική μέθοδος Tomatis είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που μιλά για τη σημασία της ανθρώπινης φωνής και επικοινωνίας από τη στιγμή που σχηματίζονται τα ακουστικά όργανα του εμβρύου στην κοιλιά της μάνας. Η σημασία της ακρόασης της φωνής της μητέρας μέσα από το αμνιακό υγρό αποδεικνύεται από την μέθοδο Tomatis και επικυρώνει από τη σκοπιά της την αξία της ανθρώπινης φωνής που αφηγείται, της φωνής του παραμυθά.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
----------------------------------------
Μια παραμυθένια μέρα
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 ελάτε στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" να περάσετε μια παραμυθένια μέρα.
Το απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. θα ακούσετε ιστορίες και ομιλίες από παραμυθάδες, σκηνοθέτες και συγγραφείς που προσπαθούν να πουν τα γραμμένα και να γράψουν τις κουβέντες.
Το βράδυ στις 9 μ.μ. ο παραμυθάς του Πηλίου, ο Στέλιος Πελασγός, θα αφηγηθεί εισαγωγικά «μιας γης» παραμύθια, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, για την ενίσχυση των προγραμμάτων βοήθειας του τρίτου κόσμου της οργάνωσης «Μια Γη».
- Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά
«Αλλιώς το λες κι αλλιώς το γράφεις»
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, 6 μ.μ - 9 μ.μ.
Η τέχνη του παραμυθά ανάμεσα στα λόγια και τα γράμματα.
Τι χάνει το παραμύθι ή ο μύθος όταν γράφεται;
Μπορούν να αφηγούνται οι συγγραφείς ή να γράφουν οι παραμυθάδες;
Πώς μπορεί να αφηγηθεί κανείς τα έπη του Ομήρου;
Έχουν καμία σχέση τα καταστροφικά παραμύθια των ναρκωτικών με τις παραδοσιακές ιστορίες;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν με τα λόγια και τις ιστορίες τους στην ημερίδα αυτή οι ομιλητές:
Ζωή Βαλάση
Φένια Παπαδόδημα
Αργυρώ Κοκορέλλη
Πασπάτη Εριφίλη
Μανώλης Μαυρολέων
Στέλιος Πελασγός
- Βραδιά αφήγησης
«Μιας γης» παραμύθια
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, 9 μ.μ.
Βραδιά αφήγησης με παραμύθια απ' όλο τον κόσμο με τον παραμυθά Στέλιο Πελασγό, για μεγάλους αλλά και μικρούς που ξέρουν να ακούν.
Γιατί όσοι ξέρουν να ακούν παραμύθια μπορούν να ακούσουν και τις φωνές των αδικημένων που χρειάζονται βοήθεια και παρηγοριά (παραμυθία).
Το εισιτήριο σε αυτή τη βραδιά είναι προαιρετικό και όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για τα προγράμματα βοήθειας της ελληνικής ανθρωπιστικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Μια Γη», στην Αιθιοπία, την Παλαιστίνη, τη Νιγηρία, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο